» Start  » Karta  » Kontakt

» Presentation
» Funktioner
» Projekt
» Teknik och struktur
» Licensvillkor och pris
» Installation och support
» Uppgraderingar
» Skärmbilder
» Systemkrav
» Webb
» Kunder

Projekt

Hur bör du jobba i ett SKOBA-projekt? Det är många frågor som ska besvaras, de flesta är du säkert själv bäst lämpad att svara på. Det handlar om t.ex. hur kommunen ska avgränsas, hur pass små kommunindelningar ska du använda? Ska någon sorts standard tas fram för i vilken upplösning bilderna ska sparas? Vad för slags information ska ingå i motivbeskrivningen? I kommentarfältet? Alla dessa frågor bör du besvara. Här erbjuds information om vissa saker som du bör tänka på och ta reda på innan du sätter igång och matar SKOBA med bilder.

Teknisk struktur

SKOBA behöver någonstans att lagra sina bilder, helst på en server som säkerhetskopieras regelbundet. Du bör titta på en lösning som inte kostar en förmögenhet. Vissa kommuner har ett köp- och säljsystem som innebär att förvaltningarna betalar per använd megabyte på servrarna. SKOBA växer fortare än du kan ana och kräver hela tiden mer utrymme. Det är billigt med hårddiskar, men ganska dyrt med säkerhetskopiering och underhåll. Om din organisation har ett köp- och säljsystem för sina IT-tjänster bör du kontakta IT-avdelningen för att få till ett volymavtal.

Du kommer att bli en storkund på lagringsutrymme.

När du skapar en ny databas i SKOBA börjar den med att lagra den första posten i en Microsoft Access-databas.

När ditt arkiv innehåller flera tusen bilder kommer du att märka att det går långsammare att använda systemet. Då är det dags att kopiera över innehållet till en mer kraftfull databasserver. SKOBA kan i dagsläget köras mot Microsoft SQL-server eller MySQL. Programmet tillhandahåller funktioner för denna flytt. Du kan välja att göra den här "migreringen", som den kallas, redan när du har lagrat den första bilden. Du behöver alltså inte vänta tills det går trögt.

Lagringsutrymmet på SQL-servern kommer inte att bli på långa vägar lika omfattande som på filservern, där bildfilerna lagras.

Rolfsson Design, Nykarlebygatan 23, 164 78 Kista skoba@rolfsson.se