» Start  » Karta  » Kontakt

» Presentation
» Funktioner
» Projekt
» Teknik och struktur
» Licensvillkor och pris
» Installation och support
» Uppgraderingar
» Skärmbilder
» Systemkrav
» Webb
» Kunder

Funktioner forts...

SKOBA erbjuder gruppförändringar av bilder, antingen som bilder i en korg eller som resultatet av en sökning. Hur nesligt är det inte att lägga in 25 bilder från Stora torget, bara för att upptäcka att man har skrivit Stroa torget i motivfältet? Med gruppförändringen är det lätt åtgärdat. Bilder kan även roteras, enskilt eller i grupp. Diabilder eller negativ är ibland felvända vid inskanning och då kan SKOBA spegelvända bilden, så felet åtgärdas. Om du har skannat in ett original i för låg upplösning och vill byta ut det digitala originalet i SKOBA, men inte ändra det tilldelade löpnumret, kan du ersätta den lagrade bilden. Detta är en extrem åtgärd i en bilddatabas, där det är viktigt att alltid kunna lita på att inmatad information hör till rätt bild. Därför skyddar SKOBA sådana åtgärder med ett lösenord, liksom programmet gör vid gruppförändringar.

SKOBA kan låsas så att ingen information kan förändras. SKOBA erbjuder också en enklare säkerhetslösning där användarnas id:n på nätverket kopplas till behörighetsnivåer i programmet. Vanliga användare öppnar alltid programmet i låst läge, medan administratörer har rätt att ändra allt. Du kan välja om du vill aktivera detta skydd.

Sökningar i SKOBA kan göras på flera nivåer. Det går att göra fritextsökningar på informationen i fälten för Motiv, Personer på bilden, Kommentar och Frimärkstext. Dessa sökningar kan göras som Alla ord, Exakt fras och Något ord. Vidare kan kombinationsfrågor skapas av typen Visa alla bilder som är tagna i kommundelen Edsberg i slutet av 1920-talet där motivtexten innehåller ordet CHARK men uteslut de bilder som är tagna av fotografen Henrietta Andersson och de bilder som vi inte har som negativ. Detta var bara ett exempel, men SKOBA tillåter skapandet av väldigt komplexa frågor med några enkla val. Dessa frågor skapas i en lista, så att de kan redigeras vid nya sökningar, om den första frågan inte gav det svar som önskades.

Rolfsson Design, Nykarlebygatan 23, 164 78 Kista skoba@rolfsson.se